logo

28 Temmuz 2022

Hentbol Kuralları

Her spor dalında olduğu gibi hentbol sporu da bünyesinde birçok kural barındırmaktadır.

Hentbol Oyunu

Hentbol oyunu kapalı bir alanda iki takımın karşılaştığı bir spor dalıdır. Takımlar yedişer sporcudan oluşmaktadır. Her takımın 6 sahada aktif oyuncusu ve 1 kalecisi bulunmaktadır. Her iki takımda toplamda 7 yedek sporcu bulundurabilir. Hentbol oyunu iki yarıdan oluşmaktadır. Her iki yarınında oyun süresi 30 dakikadır.

Hentbol Sporu Tarihçesi

İlk olarak oynanmaya başlayan bu spor dalı kapalı salonlarda oynanmamaktayız. Futbol gibi çim zeminde oynanan müsabakalarda takımlar yedi değil 11 sporcudan oluşmaktaydı. Bin dokuz yüzlü yılların ortalarına doğru kapalı salon oyunu haline geldi.

Bir beden eğitimi öğretmeni olan Holger Nielsen 1848 yılında kurallarını belirleyerek bu oyunu ilk olarak oynanmasını sağlamıştır. Tam olarak kurallar ve oyun yapısı ise 1915 yıllarına doğru şeklini almıştır.

Hentbol Oyun Alanı Ve Top Ölçüleri Nelerdir?

Hentbol sahaları diğer saha ölçülerine göre farklıdır. Uzunluğu 40 metre olan hentbol sahasının genişliği 20 metre uzunluğundadır ve oyun bu alan içerisinde oynanmaktadır. Her iki kale önünde de 9 metre mesafede bulunan serbest atış çizgileri de bulunmaktadır.

Bu çizgiler kesik çizgi şeklindedir. Var olan bu çizgiden kale çizgisine kadar alan içerisindeki tüm fauller bu çizgiden kullanılarak sayı alınmaya çalışılır. Bu çizgi içerisinde yapılan fauller kullanılırken hücum oyuncuları bu alanın dışında bulunmak zorundadır. Kale alanı içinde hücum oyuncusu atış pozisyonunda ilken yapılan fauller penaltı kararı ile sonuçlanabilir.

Bu penaltı atışları kale karşısından ve tam olarak 7 metre mesafeden yapılır. Bir diğer adı yedi metre atışı olan bu atış esnasında atış arasında hiçbir savunma oyuncusu bulunmaz.

Kadın sporcuların müsabakalarında kullanılan top yaklaşık olarak 54 cm ve 56 cm arasındadır. Erkek sporcu müsabakalarında kullanılan top ise 58 cm ve 60 cm arasındadır. Bu müsabakalarda top ağırlıklarında da farklılık bulunmaktadır. Erkeklerin kullandığı top 425 ile 475 gram aralığında iken kadın sporcuların kullandığı top ağırlığı 325 ile 400 gram aralığındadır.

Türkiye’de Hentbol

Türkiye hentbol konusunda çokta eski bir tarihe sahip bir ülke değildir. 1982 yılında oynanmaya başlanan müsabakalar ile hentbol ile tanışan ülkemizde her geçen gün popülerliğini azda olsa arttırmaya devam etmektedir.

 

Hentbol Kuralları Nelerdir?

Hentbol sporunda da birçok spor müsabakasında olduğu gibi birçok kural bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • İlk kural topun rakip kale içerisine atılabilmesi ile gol atmayı başarabilmektir.
  • Hentbolda sporcunun diz altında bir bölgesi ile topa müdahalesi yasaktır. Bu kural ihlali bu sporcunun 2 dakika oyun dışında kalması cezası ile sonuçlanır.
  • Hentbol sporunda oyuncu 3 saniye içerisinde topu bir şekilde elinden çıkarmalıdır. 3 adım alan sporcu yüne aynı şekilde topu yere vurmalı veya topu elinden çıkarmalıdır.
  • Ayakla topa müdahale edebilecek tek sporcu kalecilerdir.
  • Hentbolda müsabakalar berabere bitebilir bu durumda her iki ekipte 1 puan almaktadır. Müsabaka galibi takım 2 puan kazanmaktadır.

Hentbol yüksek temaslı bir oyundur. Ancak bu temaslar belli bir seviyeyi aştığı takdirde faul yapılmış olur.

Dünya Hentbol Organizasyonları Nelerdir?

Dünyada bir çok ülkede ülkemizden popüler durumda olan hentbol her geçen gün popülerliğini bir tık ileriye taşımaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinde oldukça popüler olan bu spor dalının dünyadaki en iyi ligleri olarak bilinen ülkeleri İspanya, İsveç, Almanya ve Danimarka hentbol ligleridir.

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 25 Haziran 2022. https://sporduragi.com/

Etiketler: » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+7 = ?